دکتر مریم زندیه

پر کردن دندان با مواد - زیبایی دندان

پرکردن دندان با انوع مواد

یکی از کارهایی که بعد از ترمیم دندان ها انجام می شود پر کردن دندان است البته این عمل برای ترمیم ترک خوردگی و شکستگیها صورت می گیرد.

دنانپزشک این کار را برای از بین بردن پوسیدگی با خارج کردن بخش پوسیده دندان وبعد از مواد برای  پر کردن دندان  و متوقف کردن آسیب بیشتر دندان کمک می گیرد.البته در مواقعی که پوسیدگی زیاد است به طور موقت دندان پر شده تا حساسیت دندان نسبت به درمان دیده  شود.

حال اگر بعد از چند روز نشانه هایی در فرد دیده نشد در این قسمت ترمیم موقت را برداشته و پر کردن دندان با مواد را جایگزین آن می کنند.

پر کردن دندان با مواد به چه چیزی بستگی دارد؟

در واقع نوع ماده ای که برای این کار استفاده می شود به محل و نوع دندان بستگی دارد. این عمل در دندان های آسیای بزرگ بیشتر انجام شده چرا که فشار زیادی را در هنگام جویدن غذا باید تحمل میکند. بنابراین نسبت به دندان های جلویی به ماده ی با دوام تری نیاز می باشد. شایان ذکر است که مواد پرکننده برای دندان های جلویی باید به رنگ خود دندان باشد.

نوع جنس مواد پرکننده دندان :

اما در این قسمت نوع جنس باید متناسب با دندان های فرد و بر اساس :

-گسترش پوسیدگی

-به چه ماده‌ای حساسیت دارید

-محل پوسیدگی در دهان

-هزینه آن

انواع این پر کردن دندان با مواد شامل :

1-طلا

مزیت های پر کردن دندان با طلا

-مواد دوام بالایی داشته و حداقل 10 تا 15 سال عمر می کنند.

-این فلز هرگز دچار خوردگی نمی شود.

-دارای مقاومت و استحکام بالایی است.

-برخی از افراد طلا را دوست دارند.

مضرات پرکردن دندان با طلا:

-اولا طلا گران است و قیمت تمام شده آن بیش از 10 برابر آمالگام می باشد.

-مراجعه به دندانپزشک برای پر کردن دندان با طلا بیشتر و حداقل دو جلسه است.

-طلا در صورتی که در مجاورت دندان پر شده با آمالگام قرار بگیرد دچار شوک گالوانیک و باعث درد تیز در دندان می گردد.

-بعضی ها از رنگ طلایی دندان را دوست ندارند و پر کننده دندان همرنگ دندان را ترجیح می دهند.

2-آمالگام

آمالگام مخلوطی از برخی فلزات از جمله جیوه، نقره، قلع، مس و روی است. این پر کننده‌های (نقره‌ای) آمالگام نسبت به آب مقاوم هستند و ارزان می باشند.

این پر کننده مواد دندان به دلیل رنگ تیره‌ای که دارند از مواد پرسلینی و کامپوزیتی بیشتر دیده می شوند و از آنها برای پر کردن دندان‌های پیشین استفاده نمی‌شود.

3-کاپوزیت سفید

اما در مورد این نوع پر کننده دندان کامپوزیت سفید که می توان گفت ترکیبی از رزین اکریلیک و شیشه می باشد به دلیل رنگ سفیدش با رنگ دندان‌ها هماهنگ می باشد.

یک نکته : البته کامپوزیت‌ها درگذر زمان ساییده یا لب‌پریده می شوند و مصرف قهوه، چای یا تنباکو سبب لک زدن آن‌ها می‌گردد.

-هزینه کامپوزیت  نزدیک به دو برابر هزینه آمالگام تمام میشود.

4-پرسلین

اما در مورد پرسلین یا اینله‌ها و انله‌ها دارای مقاومت به لک هستند و می‌توان آن‌ها را با رنگ دندان‌ها هماهنگ کرد. این پر کننده پرسلین قسمت بیشتر دندان را می‌پوشاند.

-هزینه پر کردن با این مواد با پر کردن با طلا برابر است.

دندانپزشک دو ماده آمالگام نقره و کامپوزیت سفید را زمانی استفاده می کند به این صورت که با یک سوراخ کوچک در دندان با استفاده از دریل آن را با ماده پر کننده پر می‌کند.

پر کردن دندان با مواد برای دندان کودکان:

در واقع پرکردن دندان ها هم بر روی دندان های شیری و هم بر روی دندان های دائمی کودکان قابل انجام است. دندان های کودکان ممکن است به دلایل مختلفی به پر کردن نیاز داشته باشد، مانند پوسیدگی و خرابی دندان، شکستگی دندان، عدم رشد صحیح و بی نظمی دندان ها، بعد از پروسه ی عصب کشی دندان و یا برای ترمیم دندان هایی که دچار تغییر رنگ شدید شده اند.

مزیت های پر کردن دندان با مواد:

-جلوگیری از عفونت

-محافظت از دندان­‌های سالم

-حفظ یک لبخند متعادل

-بازیابی عملکرد دندان

-نتیجه طولانی مدت

-پر کردن دندان کم هزینه است و اثرات جانبی کمی دارد.

پر کردن دندان با کدام مواد بهتر است (مواد سفید یا مواد سیاه )؟

باید بگوییم که دو نوع ماده برای پر کردن دندان وجود دارد ، کامپوزیت دندان که همان مواد سفید و آمالگام که همان مواد سیاه و تیره است، این دو ماده برای پر کردن و ترمیم دندان ها مهم می باشند.

هریک از این مواد مزیت و معایب خود را دارند. بدین صورت که آمالگام از ترکیب فلز، آلیاژ قلع و مس و 50 درصد جیوه تهیه می گردد. این ماده یعنی آمالگام به خاطر تیره بودن، زیبایی دندان را از بین برده و برای دندان های جلویی اصلا مناسب نیست .

نکه 1 : بدانید که فلز داخل آمالگام در گرما و سرما منقبض و منبسط شده که خود سبب کنده شدن دندان و یا باعث شکسته شدن دندان می گردد.

ولی در مورد کامپوزیت که همرنگ دندان ها است و سبب زیبایی دندان می شود. این نوع روش برای دندان های جلویی بسیار مناسب می باشد.

نکته 2: هزینه ی کامپوزیت کمی بیشتر از آمالگام می باشد. البته کامپوزیت نسبت به آمالگام زودتر دچار فرسودگی می شود.

قیمت پر کردن دندان با مواد:

هزینه پر کردن دندان بسته به تعداد دندان­‌هایی ، پر  تجربه و مهارت دندانپزشک ، موقعیت مطب دندانپزشک این عمل روی آن انجام میشود متفاوت است.

البته پر کردن دندان با مواد و ترمیم دندان با کامپوزیت هزینه‌ زیادی نسبت به پر کردن با آمالگام است .برای اینکه روند این کار پیچیده‌­، مواد گران  و تجهیزات بیشتری لازم است.

توصیه های بعد از پر کردن دندان :

در حقیقت رعایت بهداشت بعد از پر کردن دندان بسیار مهم است . می توان گفت که مسواک زدن همه سطوح روی دندان و دهان را تمیز می کند. اما برای از بین بردن پلاک های ما بین دندان ها لازم است که ما بین دندان ها را حداقل یک بار در روز با کمک نخ دندان تمیز کنید. البته توصیه می کنیم که جهت معاینه و پیشگیری از بروز پوسیدگی دندان بهتر است که هر 6 ماه یک بار به دندان پزشک مراجعه بکنید.

برچسب ها :
پر کردن دندان با مواد| مراحل و انواع مواد پرکردن دندان | مناسب ترین روش پرکردن دندان |مواد پر کننده دندان


پر کردن دندان با مواد


پیمایش به بالا