انواع وسایل و تجهیزات ارتودنسی - جراحی دندان
انواع وسایل و تجهیزات ارتودنسی :
در حقیقت برای انجام ارتودنسی دندان با به کاربردن ابزارها و دستگاه های متفاوتی ناهنجاری های دهان و دندان را برطرف می کنند. این وسایل در اندازه ها و شکل های مختلفی بر روی دندان بستگی به دندان ها و تجویز دندانپزشک دارد.
در واقع خدماتی که در ارتباط با ارتودنسی انجام میشود، فقط مختص به سیمکشی دندانها یا ارتودنسی فلزی نبوده، بلکه خدمات و درمانها در همه جهات انجام میشود. بدین صورت که متخصص بیمارهای دندان و دهان ، فک و صورت خانم دکتر مریم زندیه خدمات زیادی را در زمینه درمان و مشکلات دهان و دندان از جمله ردیف کردن دندانها و اصلاح موقعیت فکها به شما هموطنان گرامی ارائه می دهد.
خصوصیت انواع وسایل تجهیزات ارتودنسی:
1-در ابتدا این وسایل نباید از رشد و نمو طبیعی دندان ها جلوگیری کنند.
2-حتما باید در دهان باید بسیار مقاوم و محکم باشند.
3-این وسایل باید دارای نیروی کافی برای حرکت دندان ها را داشته باشند.
4-در موقع غذا خوردن و یا صحبت کردن نباید تکان خورده و یا از جای خود بیرون بیایند.
5-این لوازم خود نباید باعث پوسیدگی دندان ها و یا التهابات لثه بشوند.
6-این وسایل باید دارای وزن سبک و تحمل آن برای بیمار آسان باشند و با بدن بیمارسازگاری داشته باشد.
به طور کلی این وسایل و تجهیزات ارتودنسی هر کدام کاربرد خاص خود را داشته و در روند کار با این وسایل از شروع تا پایان درمان استفاده میشوند. باید بدانید که آشنایی با این تجهیزات قبل از درمان میتواند به بیمار کمک بکند تا طول درمان بهتر و قابل قبولتر داشته باشد.
لوازم ارتودنسی ثابت چند نوع هستند :
دو نوع است یکی لوازم ثابت ودیگری لوازم متحرک.
پزشکان برای درمان ارتودنسی دندان از ابزار و وسیله های گوناگونی استفاده می کنند تا بتواند دندانها را به صورت برجسته و عالی در محل خود قرار بدهند .بنابراین این کار سبب شده که دندانها در حین بسته شدن فک هابه طور کل قرار بگیرند .
البته بیماران به وجود هریک ازتجهیزات ثابت در دهان می تواند غذا بخورند که این در مورد برخی ازغذاها و نوشیدنی ها مثل نوشیدنی های گازدار، شیرینی های سخت و یا شکلات ها باید ممانعت کنند .
تعدادی از این نوع از وسایل ارتودنسی ثابت که شامل :
1-بریس ها :
انواع بریس همانند : لینگوال ، شفاف دیمون یا سرامیکی ، فلزی. همه این بریسها از جنس فلز بوده و آنها را از استیل ضدزنگ با درجه بالا می سازند والبته وسایل ارتودنسی ثابت دیگری نیز وجود دارد مانند : باندها ، براکت ها ، سیم ها
-اما در مورد این نوع از باندها که آنها را محکم در طرفین دندانها می بندند تا در برابر پوسیدگی دندان ها را محافظت کنندو برای نگهدارنده اتصالات وسایل مختلف ارتودنسی می باشد.
-براکت ها که اکثرا در بخش های جلوی دندان از آنها استفاده می شود. این براکت ها با سیم هایی که هم رنگ دندان ها می باشند بسته می شوند . براکت ها را از استیل ضد زنگ یا سرامیک شفاف می سازند.
-حالا نوبت به سیم هایی که به شکل یک قوس از براکت های قرار داده شده عبور کرده و به کمک باندها آن ها را به هم وصل می کند.این نوع از سیم ها، ضد زنگ و آن ها را از تیتانیوم می سازند.
البته طرفداران این نوع از بریس های رنگی کودکان هستند. ولی بزرگسالان بیشتر از بریس های شفاف استفاده می کنند.
2- فضای نگهدار ثابت :
این نوع از نگهدارنده های فضا یا جداکنندههای همانند حلقههای کشی کوچکی هستند که بین دندانها تعبیه شده تا فاصله بین دندان ها را ثابت کنند.استفاده از یک باند به کمک یکی از دندان ها در کنار فضای ثابت و سیم و بستن یک باند دیگر به دندان می باشد.
3- ابزار خاص ثابت :
از این وسایل ارتودنسی ثابت و یا همان ابزار خاص ثابت برای کنترل ، فرو بردن زبان یا مکیدن انگشت شست استفاده می شود. البته برای بیماران ناراحت کننده بوده از جمله هنگامی که غذا می خورند.
-هربست
این نوع قطعه ای است که با انجام اصلاح بایت و بهبود زیبایی ظاهری و نیمرخ بیمار تهیه و نصب می شود. در صورتی که دندانهای جلوی بیمار تا بر روی لب پایین آمده باشد. در این مواقع دندانپزشکان از هربست استفاده و آنها را به دندانهای آسیا وصل میکنند.
شکل ظاهری این هربست از لوله کشویی ساخته شده که به هر دو فک بالا و پایین متصل می گردد.
-هوک
این قطعه هوک با نام دیگر قلاب در واقع اتصال دهنده کوچکی است که برروی براکت به وسیله کش یا رابر بند متصل میگردد. این هوک به آسانی دارای فنرهای مارپیچی بسته بوده یا با هر نوع اتصال جانبی دیگر آن را محکم می کند و آن را روی سیم در داخل یا خارج دهان وصل کنند.
-فنر مارپیچی بسته و باز
در حقیقت این نوع از فنرهای مارپیچی برای باز کردن یا بستن فاصله بین دندانها بین براکتها و محافظت از آنها بر روی سیم قوسی قرار می گیرند.
-باکال تیوب
این قطعه از جنس فلزی کوچکی است که برروی باند بسته شده و دور دندان آسیا نصب می گردد .می توان گفت که این باند که برای دندان آسیا می باشد دارای شیارهایی است که سیم ارتودنسی، لیپ بامپر یا ضربهگیر لب، فیسبو و سایر تجهیزات ارتودنسی برای حرکت دادن دندانها را در خود نگهداری می دارد.
-کش ارتودنسی
حالا نوبت به این کش ارتودنسی دندان رسیده که متناسب با دندانهای بالا و پایین و برای بهبود ظاهری آن مورد استفاده قرار میگیرد. این کش ارتودنسی را باید مطبق دستور دندانپزشک قرار گرفته تا بهبودی زودتر صورت بگیرد.
-فیس ماسک
یکی از وسایل ارتودنسی این فیس ماسک هست که برای درمان بیمارانی که دندانهای آنها در وضعیت دیپ بایت بوده مورد استفاده قرار می گیرد. البته برای دندانهای بالا که جلوتر از دندانهای پایین باد تعبیه می گردد.
این دستگاه یعنی فیس ماسک فشار درونی را به گونه ای ملایم به دندانهای بالا وارد کرده تا از فشار به بخش های جلویی فک و دندانهای بالا جلوگیری شود.
-فیس ماسک کششی معکوس
در واقع برای درمان بیمارانی که دندانهای آنها در وضعیت آندربایت هست مورد استفاده قرار می گیرد .بدین صورت که دندانهای پایین جلوتر از دندانهای بالایی قرار دارد. این نوع فیس ماسک ها فشار بیرون را به گونه نرم به فک و دندانهای بالا وارد نموده تا آنها را به جلو بکشند.
استفاده از این نوع از ابزارات متحرک برای درمان مشکلات کوچک مانند :
جلوگیری از خوردن انگشت شصت یا دندانهایی که کمی کج شده باشند استفاده می شود.
البته در زمان تمیز کردن ، غذا خوردن یا نخ دندان می توانید آنها را بردارید. در بعضی از موارد خاصی مانند فعالیت های کاری همچون کار با ساز بادی یا دوچرخه سواری هم باید بردارند .
تجهیزات متحرک ارتودنسی :
1- الاینرها
از این ابزار که جایگزین خوبی برای بریس های سنتی بوده و بیشتر برای بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرد.مزیت آنها غیر قابل تشخیص بودن واگر بیمار بخواهد دندان های خود را تمیز و یا با آنها غذا بخورد می تواند آنها را بیرون بیاورد .
2- هدگیر
از دیگروسایل ارتودنسی متحرک می توان به هدگیر بندی اشاره کرد که در پشت سر و در جلو یا قوس صورت به سیمی فلزی وصل میگردد. اما دلیل نصب آن کند تر کردن سرعت رشد فک بالا بوده تا به این گونه دندانهای عقب را در حالت خود نگه بدارد درست موقعی که دندان های جلو را به عقب می کشد.
3- ضربه گیرهای لب و گونه
این قطعه به صورت مخصوص برای کم کردن افت فشار گونه یا لب روی دندان تهیه و قرار داده می شود.
4- بزرگ کننده کام
این وسیله ای است که برای بزرگ کردن قوس فک بالا مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه دارای: یک صفحه پلاستیکی که در کام یا سقف دهان قرار داده می شود.
البته این صفحه دارای پیچ هایی هست که برروی مفاصل در استخوان ها قرار داده شده تا به آن فشار وارد کنند و آنها را به طرف بیرون حرکت بدهند و به این صورت اندازه منطقه پاتال یا سقف دهان را بیشتر کند.
5- نگهدارنده های متحرک
این نوع از نگهدارنده ها برروی سقف دهان و برای جلوگیری از حرکت دندان ها به وضعیت اصلی تهیه می شوند. این نگهدارنده های متحرک برای توقف کودکان از مکیدن شصت در دهان استفاده میگردد.
6-پلاک دوقلو
این وسایل برای دیپ بایت با جلو راندن فک پایین و کم کردن رشد به جلوی فک بالا بسته میشود. این پلاک های متحرک را بیشتر برای جوانتر و کودکان در حال رشد مورد استفاده قرار می دهند و باید مدت 12 تا 18 ماه از آن استفاده کنند.
7- تجهیزات جا به جایی فک
این ابزار ارتودنسی را در فک بالا یا پایین قرار داده که به بسته شدن درست فک کمک شایانی می کند. این اسپلینت ها اکثرا برای سندرم TMJ یا اختلال مفصل گیجگاهی فکی استفاده می شود.
8- فضا نگه دار متحرک
یکی از وسایلی که می توان به جای فضا نگهدارهای ثابت از آن در دهان استفاده کرد.
برچسب ها :
انواع وسایل و تجهیزات ارتودنسی | آشنایی با وسایل و تجهیزات ارتودنسی | تجهیزات ارتودنسی کدامند؟